top of page

Kako uzgojiti jabuku s natpisom?




Možda ste se susreli s pojmom "reklamne jabuke" a da niste sigurni u njegovo značenje. U nastavku vam donosimo tekst o načinima uzgoja jabuke s natpisima ili "reklamne jabuke"


Prije nekoliko godina, na jednom studijskom putovanju, upoznao sam čovjeka, koji jednu jabuku prodaje kao što drugi prodaju kilogram. U regiji sjeverne Njemačke, ima voćnjak jabuka od 15-ak hektara, a takvi su voćnjaci i kod njegovih susjeda. Međutim, susjedi prodaju jabuke po 1 euro/kg, a dotični gospodin prodaje jednu jabuku za 1 euro.

Čovjek se sjetio i doradio svoje jabuke u voćnjaku, i na taj način je dobio jabuke koje su postale reklamne jabuke. Na jabukama stoje slogani poput “I love you” ili ime Njemačke avio-kompanije. U trenutku moje posjete, avio-kompanija je naručila 300.000 komada jabuke s njihovim logom na jabuci. Osim što ih prodaje po komadu na veliko, otišao je dalje, pa jednu jabuku pakuje u male ukrasne korpice ili ekskluzivna pakovanja gdje cijena košta 3,4 i 5 eura.

Reklamna jabuka se dobija na sasvim prirodan način. Prije nego što jabuka počne crveniti i dobivati pigment, naprave se naljepnice od crne smoljepljive folije. Na foliji npr. piše I love you, takve naljepnice se lijepe na najbolje plodove na stablu. Dio jabuke koji je pokriven crnom folijom ne dobija pigment, i tu nastaje na prirodan način napisan natpis koji želimo.


Izvor: novovrijeme.ba


bottom of page