top of page

Pravni savjetnik, ističe 12.6.2014.

J A V N I O G L A S

za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

1/01 Pravni savjetnik - jedan (1) izvršilac.

ODSJEK ZA PRAVNA PITANJA

Opis radnih zadataka: priprema nacrte pravnih akata, korespondenciju i druge dokumente iz nadležnosti Odsjeka; u skladu sa Poslovnikom, a prema instrukcijama šefa Odsjeka, prisustvuje sjednicama Vijeća, priprema nacrt zaključaka te nadzire vođenje zapisnika; u skladu sa Poslovnikom učestvuje u pripremi materijala za sjednice Vijeća, te prati izvršenje odluka i zaključaka Vijeća; po potrebi, i pod nadzorom šefa Odsjeka, vrši izmjene u nacrtima odluka u toku sjednica Vijeća u skladu sa članom 8. Poslovnika Vijeća; Priprema pojedine segmente nacrta analiza,izvještaja, mišljenja i drugih složenih pravnih akata koji se odnose na pravna pitanja i njihovu primjenu u praksi u sudovima i tužiteljstvima, te bavi se i drugim pravnimpitanjima iz nadležnosti Vijeća, u skladu s članom 17. Zakona o VSTV, koji su u nadležnosti rada Odsjeka; po potrebi, prisustvuje sastancima radi izrade internog zapisnika i praćenja provedbe zaključaka; stara se o pitanjima iz domena pravnih referata za koje je zadužen, te je odgovoran za identificiranje problema i blagovremeno informisanje rukovodstva; učestvuje u prikupljanju i analizi podataka i izvještaja koje Vijeću dostavljaju sudovi i tužilaštva, te u vezi sa tim pripremi odgovarajućih izvještaja; po potrebi daje savjete i pruža pravnu podršku Odsjecima Sekretarijata; priprema informacije o aktivnostima Odsjeka za objavu na internet stranici VSTV-a; Predlaže način organizacije biblioteke i dokumentacije od značaja za rad Vijeća; obavlja i druge poslove koje mu dodijeli šef Odsjeka.

Posebni uslovi: VSS; položen pravosudni ispit – poželjno; najmanje tri godine radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima; dobro poznavanje propisa koji se odnose na pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini; vrlo dobro poznavanje nadležnosti VSTV-a; odlične pravno-analitičke sposobnosti i sposobnosti pripremanja pravnih dokumenta i prezentiranja; poznavanje propisa koji se odnose na pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini; sposobnost planiranja, organizacije i implementacije zadataka u utvrđenim vremenskim rokovima; poznavanje stranog jezika - poželjno; vrlo dobro poznavanje rada na računaru; poznavanje institucije VSTV-a kao i njenih nadležnosti; dokazana posvećenost detaljima; diskrecija u radu sa povjerljivim informacijama; posjedovanje sposobnosti pismenog i usmenog izražavanja; posjedovanje dobrih komunikacijskih sposobnosti; posjedovanje sposobnosti zrelog prosuđivanja i fleksibilnosti.

Status: državni službenik na položaju stručnog savjetnika.

Pripadajuća osnovna neto plata: 1.966,75 KM.

Napomena za sve kandidate:

- Pored posebnih uslova navedenih u javnom oglasu, kandidati moraju zadovoljavati i opšte uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Kandidati ne smiju biti u sukobu interesa, odnosno nespojivosti, iz člana 16. stav (1) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine,

- Pod radnim iskustvom podrazumijeva se radno iskustvo nakon stečene visoke školske spreme.

- Izbor kandidata po ovom javnom oglasu vršit će se u skladu sa lex specialis procedurom.

- Za sprovođenje konkursne procedure po ovom javnom oglasu formirat će se jedna (1) komisije za izbor.

Potrebni dokumenti:

Ovjerene kopije:

- fakultetske diplome (nostrifikovane diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine) odnosno, za kandidate koji su visoko obrazovanje stekli po Bolonjskom procesu uz fakultetsku diplomu i dodatak diplomi; iznimno, samo u slučaju da visokoškolska ustanova dodatka diplomi nije uopšte izdavala, niti za jednog diplomca, kandidat je dužan da uz ovjerenu kopiju fakultetske diplome dostavi uvjerenje visokoškolske ustanove da dodatak diplomi nije uopšte izdat, niti za jednog diplomca;

- uvjerenja o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci);

- uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu – ukoliko kandidat isto posjeduje s obzirom da je ovo poželjan, a ne obavezan uslov,

- potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženoj vrsti radnog iskustva;

- dokaza o traženom nivou znanja stranog jezika – ukoliko kandidat isto posjeduje s obzirom da je ovo poželjan, a ne obavezan uslov,

- popunjen i potpisan obrazac Agencije za državnu službu BiH: isti možete preuzeti u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na web stranici Agencije www.ads.gov.ba, ili na web stranici Vijeća www.hjpc.ba. Napominjemo da potpisan i popunjen obrazac ne može služiti kao dokaz bilo kog uslova iz teksta oglasa, isti olakšava rad organu koji vrši izbor i imenovanje, te predstavlja samo informacije o kandidatu, koje je potrebno dokazati traženom dokumentacijom.

Obratiti pažnju na sljedeća dokumenta koja ne treba dostavljati, jer ista ne mogu služiti kao valjan dokaz:

- Uvjerenje o diplomiranju starije od godinu dana. fakultetske diplome akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta ili dr. slične diplome, ukoliko iste nisu eventualno tražene u posebnim uslovima. Iste ne mogu dokazati stečeno zvanje završenog dodiplomskog (osnovnog) studija.

- U pogledu dokazivanja državljanstva ne treba dostavljati ličnu kartu, nevažeće uvjerenje o državljanstvu, odnosno, uvjerenje starije od šest mjeseci.

- U pogledu dokazivanja stručnog upravnog ispita odnosno javnog ispita ne dostavljati uvjerenja stručnih ispita u okviru drugih struka, uvjerenja o položenom ispitu za sudiju za prekršaje i sl.

- U pogledu radnog iskustva ne dostavljati: radnu knjižicu koja dokazuje samo radni staž, te ne može biti dokaz za radno iskustvo; ugovor o radu, ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovor o djelu, rješenje ili odluka o zasnivanju radnog odnosa – isti dokazuje samo početak radnog angažmana i naziv radnog mjesta, ne i kontinuitet istog; sporazum, rješenje ili odluka o prestanku radnog odnosa – dokazuje samo momenat prestanka radnog angažmana i sl. budući da ista iz navedenih razloga ne mogu biti valjan dokaz o radnom iskustvu. Takođe, ne dostavljati dokumenta koja ne sadrže elemente potvrde ili uvjerenja, odnosno dokumenta u kojima nije decidno navedeno sljedeće: osnovne generalije, vrsta školske spreme u okviru radnog mjesta tj. stručna sprema predviđena za konkretno radno mjesto, naziv radnog mjesta, precizan period radnog angažovanja, te ostalim relevantnim podacima za dokazivanje tražene vrste radnog iskustva.

- U pogledu dokazivanja nivoa znanja stranog jezika, ne dostavljati: potvrdu ili uvjerenje firme ili ustanove gdje je lice bilo u radnom odnosu, jer ista nisu registrovana za obavljanje te djelatnosti, te kao takvi dokazi nisu valjani.

- Nepotpisan, nepopunjen, ispravljen ili izmijenjen prijavni obrazac.

Kandidati koji budu uspješni na pismenom dijelu stručnog ispita obavezni su na usmeni dio stručnog ispita (intervju) donijeti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka(ne starije od tri mjeseca), koje se ne dostavlja zajedno sa drugim dokumentima, u protivnom neće moći pristupiti istom. Iznimno, a u slučaju ako kandidat iz objektivnih razloga ne dostavi traženo uvjerenje na intervju, isto treba dostaviti najkasnije do momenta preuzimanja dužnosti, u suprotnom skida se s liste uspješnih kandidata.

Javni konkurs se sprovodi u skladu sa Odlukom o načinu polaganja javnog i stručnog ispita ("Službeni glasnik BiH", broj 96/07 i 43/10 i 103/12) – (u daljem tekstu Odluka). Javni ispit na kome je kandidat zadovoljio važi samo za konkretan javni oglas, o čemu se ne izdaje uvjerenje, a na kandidata koji bude postavljen na radno mjesto primjenjuje se član 56. Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 26/04, 7/05, 48/05, 60/10 i 32/13) i član 12. Odluke.

Gradivo i pravni izvori odnosno literatura za polaganja javnog ispita utvrđeni suProgramom polaganja javnog ispita („Službeni glasnik BiH“, broj 28/08 i 18/12).


bottom of page